Piernik idealny , miękki po upieczeniu jak i kilka dni później.
Miękki i mokry a smak miodu i orzechów sprawia ,że Święta stają się jeszcze smaczniejsze :)
Składniki :
CZĘŚĆ I
2/3 szklanki cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki miodu
pół kostki masła
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
CZĘŚĆ II
pół szklanki orzechów włoskich , pokrojonych w małe kawałki
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki sody
pół opakowania przyprawy do piernika
3 żółtka
3 białka ubite na sztywną pianę
Składniki z CZĘŚCI I umieścić w małym garnku , podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia składników.
Wystudzić
Dodać składniki z CZĘŚCI II w podanej wyżej kolejności
Miksować do momentu żółtek.
Po dodaniu białek delikatnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką.
Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz