środa, 26 grudnia 2012

Piernik z babkowej foremki

Piernik idealny , miękki po upieczeniu jak i kilka dni później.
Miękki i mokry a smak miodu i orzechów sprawia ,że Święta stają się jeszcze smaczniejsze :)
 
 

Składniki :

CZĘŚĆ I
2/3 szklanki cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki miodu
pół kostki masła
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

CZĘŚĆ II
pół szklanki orzechów włoskich , pokrojonych w małe kawałki
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki sody
pół opakowania przyprawy do piernika
3 żółtka
3 białka ubite na sztywną pianę

Składniki z CZĘŚCI I umieścić w małym garnku , podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia składników.
Wystudzić
Dodać składniki z CZĘŚCI II w podanej wyżej kolejności
Miksować do momentu żółtek.
Po dodaniu białek delikatnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką.



 
Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz