Pierniczki to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia .
Sprawiają wiele przyjemności przy wykrawaniu przeróżnistych kształtów a potem przy dekorowaniu.
Pomysłowości nie ma granic ...
Mogą ozdabiać zarówno naszą choinkę jak i świąteczny stół.
Pierniczki z tego przepisu są wyśmienite zaraz po upieczeniu jak i po kilku dniach , pod warunkiem ,że przechowamy je w szczelnym pojemniku.
Składniki :
Pół szklanki miodu
Pół kostki masła
Pół szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
Pół opakowania przyprawy do piernika
1 jajko
Opcjonalnie :
Pisaki lukrowe , migdały , rodzynki do ozdobienia pierniczków
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wszystkie składniki łączymy , zagniatamy ciasto.
Ciasto powinno wyglądać tak :
Rozwałkowujemy po wczesniejszym podsypaniu mąką.
Wykrawamy pierniczki.
Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Pierniczki powinny się piec ok 7 - 10 min
Po wystudzeniu puszczamy wodze fantazji i ... zdobimy nasze pierniczki :)
Jeżeli posiadamy kilka takich samych foremek, różnej wielkości możemy stworzyc niby choinkę , moja jest wykrawana ze zwykłych kółeczek , polana pisakowym lukrem zwieńczona rodzyneczką :)
Pierniczki mogą posłużyć także jako upominki :) Moje są zapakowane w celafon i obwiązane kokardką .
Obwąchiwacz : Kalisz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz